Localizarea geografică - galconstantasud.ro
Sâmbătă, 07-12-2024 09:47:26

Localizarea geografică

Amplasarea teritoriului

Teritoriul GAL-ului CONSTANTA SUD este un teritoriu compact aflat in sudul judetului Constanta. La nord, teritoriul se invecineaza cu Municipilul Constanta (prin Agigea), la sud se invecineaza cu Bulgaria, Negru Voda fiind o localitate de frontiera. Cea mai vestica localitate a teritoriului este Chirnogeni, aflata la 56 km de Constanta si 43 km de Mangalia. Cea mai estica localitate a teritoriului este Pecineaga care este totodata si cea mai apropiata de Municipiul Mangalia, la 18 km. In vest, cea mai importanta localitate aflata in apropiere este Cobadin, la 18 km de Mereni.

Dintre unitatile administrative ale teritoriului GAL CONSTANTA SUD, cinci (Agigea, Topraisar, Amzacea, Comana, Negru Voda) se afla de-a lungul drumului national DN38 care se suprapune cu drumul european E675 (clasa B). Distanta dinte cele mai indepartate localitati situate pe DN38, Agigea si Negru Voda, este de 47 km. Celelalte comune, Mereni, Pecineaga si Chirnogeni se afla la distante mici, de cativa km, de DN38 si sunt legate de acesta prin drumuri judetene DJ391, DJ 392, respectiv drumul comunal DC16. Accesul in localitati se face cu ajutorul transportului public si privat, localitatile de-a lungul drumurilor nationale fiind avantajate, numarul curselor regulate zilnice intre acestea fiind mai mare, fata de celelalte comune. Transportul cu autobuzul sau microbuzul asigura legatura localitatilor de pe teritoriul GAL cu principalele localitati ale judetului, Constanta, Mangalia, Medgidia.

In general, dispunerea localitatilor GAL-ului de-a lungul DN38 face ca acestea sa se invecineze la est cu unitatile teritorial-administrative aflate la malul Marii Negre intre Constanta si Mangalia, ceea ce le pozitioneza intr-o relativa apropiere de litoral si statiunile sale bine-cunoscute, usor accesibile pe drumuri judetene. Agigea este legata de toate aceste statiuni prin drumul national DN39 Constanta-Mangalia.

Invecinandu-se la nord cu Constanta, teritoriul GAL se afla in apropiere de autostrada Bucuresti – Constanta.

Negru Voda si Chirnogeni se afla pe traseul de cale ferata intre Constanta – Medgidia – Cobadin - Negru Voda - Bulgaria. De asemenea, si Agigea are acces la calea ferata, fiind o statie pe ruta Constanta-Mangalia.

Agigea se invecineaza cu Marea Neagra, pe teritoriul GAL Constanta SUD aflandu-se portul Constanta Sud-Agigea, ce reprezinta o poarta importanta de export a cerealelor si animalor vii. De asemenea, in apropiere se afla si porturile Constanta si Midia.

 

Relief - forme, pondere, suprafata

Judetul Constanta este situat in partea de sud - est a Romaniei, invecinandu-se la Nord cu judetul Tulcea, la Est cu Marea Neagra, la Sud cu Bulgaria si la Vest cu fluviul Dunarea. Forma de relief predominanta este podisul, cu altitudine joasa (sub 200 m), doar in nordul judetului atingand pe alocuri 250 m. In partea de sud se intinde podisul Dobrogei de Sud, care seamana cu o campie inalta cu aspect calcaros.

Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul GAL-ului CONSTANTA SUD este situat intr-una din subunitatile podisului Dobrogei de Sud, in podisul Negru – Vodă pe o suprafata de 811,69 km2, prezentând un aspect uşor ondulat străbătut de văi cu denivelări mici şi pante line. Aspectul dominant este acela de câmpie înaltă.

Podişul Negru - Vodă se află situat la est de Podişul Oltina, desfăşurându-se spre sud până la graniţa cu Bulgaria, iar către est vine în contact cu litoralul sud - dobrogean. Înregistrează altitudini care ajung la circa 180 m. Geologic, este alcătuit din calcare cretacice şi sarmatice, ce alcătuiesc o placă discordantă deasupra şisturilor verzi şi cristaline ale fundamentului. Mişcările oscilatorii pe verticală au determinat o succesiune de transgresiuni şi regresiuni marine, finalizate în sedimentări dar şi eroziuni. Morfologic, Dobrogea de Sud este constituită dintr-o serie de interfluvii uşor ondulate despărţite de văi evazate spre obârşii şi adâncite spre gură. Parte structurală componentă, Podişul Negru Vodă înalt de 150 – 170 m, are un relief vălurit cu numeroase coline.

Partea sudică a acestei subunităţi se prezintă sub forma unei trepte înalte, decupată pe direcţia SSE – NNE, de către văi care se dirijează spre Dunăre. În partea nordică, unde şi altitudinile nu trec de 150 m, iar fragmentarea este ceva mai mare, drenajul se realizează pe direcţia est - vest.

Despre celelalte Programe desfăşurate sub egida Uniunii Europene în România, vă invităm să vizitaţi pagina de web a

Centrului de Informare al Comisiei Europene în România

Avertisment

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României!

Toate informațiile, privind Programul Național de Dezvoltare Rurală, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării!

Anunt

Beneficiarii vor folosi baza de date cu preturi de referinta. Mai multe informatii pe siteul www.afir.info la informatii utile.